Quantcast
Channel: VALENCIÀ, LLENGUA I IMATGE
Viewing all 310 articles
Browse latest View live

'Una tarda qualsevol' (2011) d'Arnau Rovira i 'Desayuno con diadema' (2012) d'Óscar Benàcer

$
0
0

El programa Somos cortos de RTVE ens ofereix la possibilitat de conéixer, cada setmana, dos curts estrenats en els últims anys i que ens presenten als qui seran molt probablement els realitzadors i directors del futur. En el programa de la setmana passada (13-11-2013) es van estrenar Una tarda qualsevold'Arnau Rovira i Desayuno con Diademad'Óscar Benàcer.

El primerés un curt inquietant en què tres adolescents avorrits es proposen matar el temps fent-ne de les seues; el problema esdevindrà quan no mesuren bé les conseqüències de les seues accions ni el perill que poden ocasionar i una d'aquestes accions té conseqüències inesperades. Serà aleshores quan s'acabarà l'amistat i començaran els problemes?
El segon, un curt entretingut amb dos bons actors, ha rebut diversos premis. L'argument és previsible, però juga amb la tendresa del personatge masculí: dos adults es troben una nit i acaben al llit; el que en principi sembla una aventura potser serà el darrer tren que tenen davant per poder viure una aventura.
El podeu veure complet en You Tube.
Aprofiteu que fins dimecres, en què s'emet un nou programa, podeu veure el de la setmana passada en RTVE A LA CARTA.

En el Somos cortos del dimecres 20 de novembre podreu contemplar un curt amb un tractament de la imatge molt particular, gairebécongelada en ocasions com fotografia estàtica: El palacio de la luna de Ione Hernández, i el relat d'un perdedor: Adiós, muñeca d'Hugo Sanz.

'Vocabulario' a Cortocomenius

$
0
0

El darrer 12 de novembre va començar la VII edició de Cortocomenius; al certamen, com ens avançaven al blog400 colps, es pretenia mostrar les millors produccions valencianes amb la intenció de promocionar, difondre i donar suport al cinema digital.



Programa SECCIÓN FICCIÓN

Entre els treballs presentats hi havia el curt Vocabulario, del que ja us hem parlat en altres ocasions. La producció dirigida per Sam Baixauli, com també ens informava 400 colps en l'apunt del passat dimarts, va aconseguir el premi en la secció Joves/alumnes.

Des d'ací volem felicitar Sam i tot l'equip de Vocabularioper aquest nou impuls en la difusió del seu curt. El guió, elaborat entre Sam Baixauli i Paco Romeu, està basat en l'obra de teatre d'aquest últim amb la qual va obtenir el premi Tirso de Molina 2012.



vocabulari

En la fotografial'actor Carlos Olalla i l'actriu Huichi Chiu en una escena deVocabulario.


Objectes surrealistes a París

$
0
0
L'any 2005, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona preparà una interessant exposició titulada "París i els surrealistes" on apareixien objectes molt particulars. Ara és el Centre Pompidou de París el que exposa "Le surréalisme et l'objet" en les seues sales. Es tracta d'una exposició d'objectes realitzats pels principals surrealistes del segle XX que estarà oberta fins al 3 de març del 2014. Entre els objectes exposats hi ha obra de Salvador Dalí, un dels principals representants d'aquest moviment que encapçalà André Breton.

Cinema en valencià als Ocine del Centre Comercial Aqua

$
0
0

Continuen els descomptes per anar a veure cinema en valencià als Ocine (C.C. Aqua). En aquesta ocasió s'estrena "ÈPIC El món secret". Podeu consultar els horaris i descarregar els descomptesa la web de la Federació Escola Valenciana

Somos cortos, el programa de la 2 de RTVE anuncia que s'acabarà al gener

$
0
0

Els curts són, de vegades, l'etapa prèvia al llargmetratge. La major part de les vegades tenen entitat pròpia. El programa "Somos cortos" tracta de transmetre la passió pel gènere mitjançant l'emissió de curtmetratges, reportatges i entrevistes a professionals rellevants en aquest àmbit.

http://www.teleonlinedirecto.es/programa/1373/la2/somos-cortos.html

Ara, comunica, al seu blog, que la Direcció de RTVE els ha anunciat que el programa s'acabarà al gener. Una notícia que hem de lamentar perquè són poques les ocasions en què aquestes obres tenen oportunitat de ser exhibides davant del grup públic.

En el programade hui podem contemplar dos curts: La sonrisa escondida de Ventura Durall i Dunder-Busche d'Isaac Berrocal.

En Versión española podeu contemplar el curt Marionde Julian Zuazo.


I si us interessa el cinema, el programaDías de cine també té prou interés.

HOMENATGE A ESTELLÉS DEL MÓN DEL TREBALL

$
0
0


Data: dilluns, 9 de desembre.


Hora: 19.00 h.

Lloc: Octubre CCC (Sala d'actes).
Acte: Lectura de versos del poeta llegits per sindicalistes.

Intervenció de Jaume Pérez Montaner, especialista en l’obra d’Estellés.

Actuació: Estrela Roja de Benimaclet, Muixeranga de València i Cor Lleonard Giner.

Participació de Carmina Andrés, filla del poeta.

Picadeta de cloenda.


'Pipas' (2013) de Manuela Moreno

$
0
0

Manuela Morenoés directora i guionista. Treballa també la publicitat i el videoclip. Ha realitzat diferents espots per a l'ONCE, la Cruz Roja, el Real Madrid o la web de recerca d'hotels europeus Blink (https://vimeo.com/66337329, https://vimeo.com/66337328, https://vimeo.com/66337327).

Enguany promociona les seues dues últimes incursions en el món del curtmetratge: Lo sé i Pipas (https://vimeo.com/68729699). Abans ja havia guanyat altres premis, especialment amb el curt Camas(https://vimeo.com/41017692), una història de parelles que se centra en el moment en què els sentiments trontollen després d'una relació sexual.

El curtmetratge Pipas ha estat nominat el 2013 en l'XI Edició del Notodofilmfesten les categories deMillor pel·lícula,Millor guió, Millor direcció,Millor Actriu,Premi del PúbliciCurt més vist.I ha resultatguanyador dels premis:millor guióimillor direcció.

El curt està protagonitzat per Marta Martín i Saida Benzal i el guió i la direcció són de la pròpia Manuela Moreno. La fotografia és de Jon Corcuera i la productora amb què ha treballat és MOMENTO, amb la qual també ha rodat el curt Lo sé, millor projecte en la XXV edició del Festival de Medina del Campo i premi del Festival de Cine de Málaga.


Pipasés un dels curts preseleccionats per a la propera edició dels premis Goya.










Si vols participar en l'edició d'enguany de Notodofilmfest clicaací. La convocatòria està oberta fins al 18 de febrer de 2014.

Un joc d'espills

$
0
0

L'espill, en la literatura, ha estat un element de contrast, una porta a un món diferent, un instrument per amagar la timidesa o per a executar la màgia... Blancaneus, Dràcula, Alícia són alguns dels personatges atrets per l'espill; però no els únics. Recordeu com el propi Martorell fa ús de l'ingeni perquè el Tirant lo Blanc es declare a la princesa Carmesina.

En la novel·la, Joanot Martorell empra un joc d'espills en diverses ocasions. La primera en el capítol 127 (Com la princesa se conjurà a Tirant que li digués qui era la senyora qui ell tant amava). La segona, en el capítol 283 (Ficció que féu la reprovada Viuda a Tirant), quan la Viuda Reposada mostra a Tirant el que passa al jardí, mentre aquest està al llit sense poder-se moure. La Viuda pretén engelosir Tirant fent-li creure que Carmesina l'enganya amb un jardiner negre.
Josep Palacios, al conte 'Ciríl·lic', també empra un joc d'espills per crear certa sensació enigmàtica que percep el lector mentre els dos jugadors s'enfronten en una partida de cartes en un vaixell situat al mig d'un riu.
Aquest interessant recurs el trobem també en fotografia on, per exemple, el reflex sobre l'aigua pot ser el punt de partida d'una simetria quasi perfecta per a un determinat paisatge.
El cinema també ha fet ús dels espills en moltes ocasions per potenciar en l'espectador, per exemple, la sensació d'angoixa que representa per a un personatge no poder eixir d'un laberint d'espills, la imatge del voyeur, l'engany...





Amplieu informació: Jot Down

Proposta de treball

Realitzeu tres fotografies on l'espill jugue un paper rellevant.
Després poseu-los un títol i recordeu-vos d'anotar les condicions tècniques en què s'ha fet cada fotografia.


Dunder-Büsche (2007) d'Isaac Berrokal

$
0
0
'Dunder-Büsche' és la història d'un jove que ha de participar en la guerra com a milicià. Durant molt de temps gaudirà de la protecció de son pare i no haurà de fer ús d'un vell fusell de col·lecció que havia heretat del seu avi, però un bon dia les coses canviaran...
Fitxa tècnica
Gènere: Drama, guerra civil
Durada: 13 minuts
Direcció, fotografia, muntatge, producció i guió: Isaac Berrokal.
Actors: Agustín Galiana, Alfonso Sloan, Fernando Valdivieso
Premis: Millor curtmetratge en el Festival de televisión y cine histórico de León
Comentaris sobre la projecció del curt en el programa de la 2 "Somos cortos" en el blog personal del director i altres apunts anteriors.
______________________
Isaac Berrokal és un dels creadors de curtmetratges més interessants dels darrers anys; un parell d'exemples del seu treball són la producció "Brindo por la vida", que va ser seleccionada pel director Bigas Luna per a l'espot anual de la marca Freixenet de l'any passat, i el curt Tuday is sunday (2008).
Hem volgut aprofitar la projecció de Dunder-Büsche en el programa "Somos cortos" de la 2 de RTVE per comentar el curt breument.
És tracta d'un curt interessant, amb bona fotografia i localitzacions exteriors, que no ha perdut gens de vigència perquè està plantejat des de les emocions i des de l'aventura personal d'un jove que participa amb son pare en la guerra del 36. Enfrontar-se a la mort no és el més terrible que una persona jove ha de suportar en un enfrontament armat; les pors personals i el temors que paralitzen de veritat estan en l'interior de cadascú i són l'essència de la vida i el detonant del drama permanent.
____________________
Altres webs on podeu veure també el curt:
_______________________
Exercici
1. Feu un breu comentari on aporteu el vostre punt de vista sobre el treball dels actors.

Nelson Mandela (1918-2013)

$
0
0

Foto: Noticieros Televisa

Nelson Mandela (Madiba), premi Nobel de la pau i president de Sud-Àfrica del 1994 al 1999, ha estat interpretat en múltiples ocasions per al cinema. No totes les pel·lícules però tingueren la repercussió que la seua persona es mereixia.

Potser ha estat Hollywood qui més ha contribuït al renom de Madiba en convertir-lo en un heroi gràcies a la pel·lículaInvictus, basada en la novel·la El factor humà de Jhon Carlin i dirigida per Clint Eastwood. El film va ser nomenat a dos Òscar (el de millor actor i el de millor actor secundari) i se centra en la figura del líder sud-africà en la seuaèpoca de president. Eastwood hi destaca el paper que jugà Mandela, amb motiu de la Copa mundial de rugby del 1995, per acabar de llimar les diferències entre blancs i negres i fer-los sentir part d'una mateixa gran nació.

Abans, alguns documentals, pel·lícules i sèries de televisió ja s'havien aproximat a la figura d'aquest líder tan carismàtic que morí dijous passat.


El 1966 en la sèrie alemanya
Der Rivonia-ProzessSimon Sabela ja interpretà el personatge de Madiba. Però va ser a partir del 1987 quan es rodaren i estrenaren més telefilms i documentals centrats en la figura d’aquest premi Nobel de la pau. El seu personatge ha estat interpretat per actors de la talla de Danny Glover (Mandela, 1987), Sidney Poitier (Mandela & de Clerk, 1997), Willie Jonah (Boesman and Lena, 2000 i Jeffrey Archer: the truth, 2002), Dennis Haysbert (Adios Bafana, 2007), Morgan Freeman (Invictus, 2009), Clarke Peters (Endgame, 2009), David Harewood (Mrs. Mandela, 2010), Terrence Howard (Winnie, 2011) ) o Idris Elba (Mandela: Long Wlak to Freedom, 2013). El mateix Madiba va actuar en la pel·lícula Malcon X(1992) en el paper de professor.

En més de cinquanta ocasions els títols de crèdit d'algun documental, sèrie de televisió o pel·lícula han inclòs el nom de Nelson Mandela perquè ha estat un dels personatges que, amb la seua actitud, la paraula i un gran somriure, han fet història al llarg de les últimes dècades.

Cicle 'Cinema Ciutadà Compromés'

$
0
0

CCC: Cinema Ciutadà Compromésés un cicle o mostra de produccions audiovisuals valencianes que tenen en comú haver estat possibles, gràcies al suport i el compromís de la ciutadania (400 colps).

Inici del cicle:el dimarts 10 de desembre de 2013.

Lloc:Octubre CCC.

Hora:18.00.

Podeu ampliar la informació a ACICOM

Els destinataris de la primera part són especialment els alumnes, els pares i els treballadors de l'Educació perquè es projectarà la pel·lícula'Un barri de cine, un col·le de pel·lícula'del CEIP Santa Teresa, dirigida perJosep Arbiol.

La segona part estarà dedicada aE.R.E. (Expedient de Regulació d'Endolls)iVergonya,dos produccions que es relacionen amb l'ERO de RTVV i amb el tancament de la televisió pública valenciana.

L'acte es clourà ambPrescindibles.




'Cronos' (2010) de Víctor Alonso Berbel

$
0
0
"Cronos" és un curt, dirigit per Víctor Alonso Berbel, que tinguérem ocasió de presenciar a Picassent quan encara l'Inquiet era la nostra major esperança per a la difusió del cinema en valencià i, la seua secció Inquieta, una plataforma per a la dinamització del cinema amateur fet des de les aules. Podeu visionar el curt en un dels següents enllaços:

https://vimeo.com/10854769


Víctor Alonso Berbelés ara estudiant de Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, però aquest treball és fruit de la seua etapa com a alumne de l'escola Súnion, una escola d'ESO i Batxilleratque treballa la comunicació audiovisual de forma creativa.

Activitat
Després de veure el curt, fes una valoració breu sobre l'argument i sobre el treball de direcció.

'Guants blancs' al FIC-CAT

$
0
0

Demà veurem a classe un nou curt. Fa temps felicitàvem els seus responsables, Pilar Alfonso i els alumnes de Llengua i imatge de l'IES Faustí Barberà d'Alaquàs, pel seu bon treball i perquè havien aconseguit que Guants blancs haguera estat seleccionat per a la competició oficial del Fic-cat 2013. El curt ja havia aconseguit aleshores el premi Wolters-Kluwer Cuadernos de Pedagogia i el 2014 serà presentat també en Cinema Jove.


En aquella ocasió els curts seleccionats per a la COMPETICIÓ OFICIAL en l'apartat CENTRES EDUCATIUS van ser:

1. ELS CONTES OBLIDATS, de Pep Borràs de l’Escola d’Alfés
2. LA RIBERA D’EBRE, AMB ELS CINC SENTITS, de Carolina Brut de l’Institut Julio Antonio
3. TEMPS REMOTS, de Gonçal Perales de l’Escola Piaget
4. GUANTS BLANCS, de Pilar Alfonso de l’Institut Doctor Faustí Barberà
5. CAIGUTS DEL CEL, de Joan Giné de l’Institut Martí Franqués
6. AMORS QUE MATEN, de José Juan Guijarro i Teresa Caimari de l’Institut Son Pacs

Encara que al FIC-CAT la Millor producció d’un centre educatiu va ser per a "Amors que maten", el curt dels companys d'Alaquàs és molt interessant perquè ens planteja una ficció per denunciar les retallades que ha patit l'educació pública en els darrers anys.

Records i enyorança de l'INQUIET

$
0
0

“Aquells dibuixos van canviar la vida de David, segurament, per a sempre”.

Amb aquesta breu sinopsi de la història, els amics de l'IES Faustí Barberà d'Alaquàs, sota la coordinació de l'entusiasta professora Pilar Alfonso, ens convidaven a veure el seu curt A fosques. L'any anterior també havien presentat el seu treball en el festival Inquiet de Picassent. 'La samarreta' era una proposta original que no deixava tampoc indiferents els espectadors.

'A fosques' meresqué el premi del públic en la darrera edició de l'Inquiet, secció Inquieta, i en el curt es donaven respostes a les següents preguntes:


Qui és David? Per què li han de canviar la vida uns dibuixos? És una necessitat vital el que té o un caprici passatger?

Des d'ací volem reivindicar la necessitat d'aconseguir espais, com el del festival Inquiet de Picassent, on projectar produccions escolars en valencià tan dignes com les que hui us hem referit.

Cicle de Cinema Ciutadà Compromès: 'La Batalla del Varsovia' (2012) de Juli Esteve i Àlvar Martínez

$
0
0
Lloc: Octubre CCC, a la sala d'actes.

Data: dimarts, 17 de desembre.

Programa:

19.00 h. a la sala d'actes

19.15 h. Presentació del documental a càrrec de:

- Carme Molina Llorca, secretària general d'ACICOM
- Juli Esteve, codirector del documental (Info TV)
- Àlvar Martínez, codirector (UV)
- Ana Sánchez Guerrero, presidenta de l'Associació Espanyola de Neuropsiquiatria - PV
- Alfons Polo, portaveu d'ACDESA-PV
- Llorenç Miralles, president de la Societat Valenciana de Ciències de la Salut "Joan B. Peset"

19.45 h. Projecció del documental La Batalla del Varsovia, de Juli Esteve i Àlvar Martínez

Entrevista a Catalunya ràdio

La història de l’hospital de Toulouse fundat pels exiliats republicans (60 minuts)

En setembre del 1944, els guerrillers republicans espanyols que havien combatut a França contra Hitler, mamprengueren contra Franco l'Operació Reconquista i ocuparen la Vall d'Aran. A Tolosa, en la reraguarda, fundaren un hospital per atendre els ferits. L'ofensiva fracassà, però aquell hospital militar, anomenat Varsòvia, passà a ser civil i durant molts anys fou la referència per als 150.000 exiliats a l'altra banda del Pirineu. Després de vora set dècades d'il·lusions, esforços i peripècies, l'hospital ha arribat als nostres dies. I manté intactes la vocació igualitària i els principis de medicina social amb què fou creat.

Guió i direcció: Àlvar Martínez i Juli Esteve

Imatge, edició i postproducció: Esther Albert i Antoni Arnau.


Cicle Barcelona Escenari: 'En construcción' (2001) de José Luis Guerin

$
0
0
Cicle de cinema Barcelona Escenari 2013

Hora: 19.00 h.

Lloc: Octubre CCC, a la sala d'actes.

Projecció de la pel·lícula:

En construcción, de José Luis Guerín.

Pel·lícula presentada per Abel Garcia Roure (director de cinema, assistent de direcció en aquest film).

Retrat col·lectiu de tota classe de personatges que viuen al Raval de Barcelona, barri que es troba submergit en una espiral de canvis radicals a causa d’un pla de reforma urbana. Tots intenten anar endavant com poden entre les noves construccions, les obres i les troballes arqueològiques.


Fitxa tècnica

Direcció: José Luís Guerín (2001)

Gènere: Documental

Any: 2001

Durada: 125 minuts

Interpretació: Juan Rodríguez Molina, Iván Guzmán Jiménez, Juan López López, Juan Manuel López, Santiago Segade.

Producció: Antoni Camín Díaz

Fotografia: Àlex Gaultier

Muntatge: Mercedes Álvarez i Núria Esquerra


Organitzat per l'Octubre CCC amb la col·laboració de l'Institut de Cultura de Barcelona

Crítica: Filmaffinity

Direcció del cicle: Antonio Llorens

Fragment en Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=qS0PGJ98IwA

Entrada lliure

Bon Nadal i feliç 2014

Nadal, vers a vers: Joan Salvat-Papasseit

$
0
0


NADAL

A Emili Badiella

Sento el fred de la nit

i la simbomba

fosca.

Així com el grup d'homes joves que ara passa cantant.

Sento el carro dels apis

que l'empedrat

recolza

i els altres qui l'avencen, tots d'adreça al mercat.

Els de casa, a la cuina,

prop del braser que

crema,

amb el gas tot encès han enllestit el gall.

Ara esguardo la lluna, que m'apar lluna plena;

i ells recullen les plomes,

i ja enyoren demà.

Demà posats a taula oblidarem els pobres

-i tan pobres com som.

Jesús ja serà nat.

Ens mirarà un moment a l'hora de les postres

i després de mirar-nos arrencarà a plorar.

Joan Salvat-Papasseit

Nadal, vers a vers: Miquel Martí i Pol

$
0
0

TORNA NADAL

(Miquel Martí i Pol)

L'arbre desvetlla sons i el vent escriu
ratlles de llum damunt la pell de l'aigua.
Tot és misteri i claredat extrema.

Torna Nadal i torna la pregunta.

¿Proclamarem la pau amb les paraules
mentre amb el gest afavorim la guerra?

Nadal, vers a vers: Salvador Espriu

$
0
0

PREC DE NADAL

(Salvador Espriu)


Mira com vinc per la nit

del meu poble, del món, sense cants

ni ja somnis, ben buides les mans,

et porto sols el meu gran crit.

Infant que dorms, no l’has sentit?

Desperta amb mi, guia’m la por

de caminant, aquest dolor

d’uns ulls de cec dintre la nit.

Viewing all 310 articles
Browse latest View live