Vicent Andrés Estellés (1924-1993) era un home planer i afable que s’estimava les coses senzilles, les de cada dia, les que havia compartit amb la família, els amics o la gent del seu poble: “res no m'agrada tant com enramar-me d'oli cru el pimentó torrat, tallat en tires”, diu. La seua obra tracta de la vida quotidiana, dels principis de les persones, de l’estima per una dona, del valor de la llibertat... És per això, segurament, que entenem millor els seus versos, perquè el seu contingut ha format part de l’ideari col·lectiu de moltes generacions de valencians.
En els seus poemes va manifestar sovint el desig de servir el seu poble i ho va fer amb aquella ferramenta que dominava tan bé, la paraula. L’Estellés escriptor dialoga al llarg de tota la seua obra amb l’Estellés home i s’arriba a dir: “No t’han parit per a dormir: et pariren per a vetlar en la llarga nit del teu poble”.
La voluntat de conservar la memòria col·lectiva està en eixes paraules i també en els temes triats: el nom de les persones, el dels carrers, el dels llocs que coneixia... Tots els mots formen part de la nostra història, la dels pobles valencians que apareixen especialment en el Mural del País Valencià, un conjunt de 60 llibres on el poeta evoca situacions i personatges històrics, la geografia, la naturalesa, els rius, els productes de la nostra terra.
Les antologies diuen que, des d’Ausiàs March (1400-1459) els valencians no havíem tingut un poeta tan prolífic i amb una trajectòria literària tan ben traçada; és per això també que l’obra de Vicent Andrés Estellés es fa imprescindible en qualsevol biblioteca i a les nostres cases.
ELS AMANTS
La lletra del poema apareix publicada en l'apunt següent, per això ací només us deixem el títol i substituïm els seus versos pel vídeo on Ovidi Montllor els recita.
Exposició:
La present exposició està centrada en el treball que els alumnes del batxillerat artístic de l’IES Manuel Sanchis Guarner han realitzat sobre poemes de Vicent Andrés Estellés. El treball, en principi, ha consistit en la selecció individual de 5 poemes, triats d'entre els que figuraven en diverses antologies, la justificació pertinent de la tria i el comentari de textos literari. Cal dir que cada poema seleccionat havia d’exemplificar temes diferents tractats en l'obra del poeta de Burjassot o, per contra, exemplificar només un d’eixos temes fonamentals (vida/mort, amor/sexe, país/poble...); és a dir, calia que se centraren en la vessant històrica, humana i cívica d’Estellés, en la dimensió amorosa o en la quotidianitat més estricta. Per portar endavant aquesta tasca han treballat amb els professors de valencià.
Després, per a il·lustrar els poemes, han continuat la faena amb la professora de plàstica Lola Bosch en l’assignatura de “Tècniques”. El procés de realització dels gravats ha requerit l’elaboració prèvia de diversos esbossos fets a llapis sobre paper per a il·lustrar aquells versos que inspiraven les seues composicions. Presa la decisió sobre quin dels dibuixos era el més adient per al treball posterior de xilografia, han millorat el primer esborrany per poder-lo executar amb el linòleum i, finalment, amb d'altres procediments en relleu per millorar les plantilles a partir de les quals han imprés el gravat.
Alguns dels gravats han estat treballats, a més, amb papers diferents i les tradicionals tècniques de l’aiguafort, l’aiguatinta i algunes amb “fondino” per donar un toc de color al conjunt.
Els autors i els títols dels poemes que, finalment, han il·lustrat els nostres artistes són:
-Aida Roldán, Isaac Folch i Santiago Carrero –“Les hores”
-Aitor Martínez –“Torne al racó, que tampoc no és racó”
-Alba Cuenca –“La tardor”
-Alba Lapeña i Robert Clavijo –“Cançó de la rosa de paper”
-Alejandro Castelló–“Assumiràs”
-Alexandre Cervera, Sandra Bou i Javi Escorcia –“Temptes, primer, la rodonor dels pits”
-Andrea Reche i Cristina Miñarro –“Molt m’hauria agradat”
-Arianne Martos, Marina Cerdan i Miriam Chiral –“Els amants”
-Carola Cruz –“T’enamores de tot; si vols, de totes”
-Daniel Solano –“És així, si us plau”
-Elisabet de
-Flor Martínez –“El pròleg”
-Guillem Chanzá–“Ègloga VI (DIANA)”
-Isabel Mas –“Mires la mar per la finestra oberta”
-Kevin Ferapontov –“Elegia a Miguel Hernández al cementeri d’Alacant”
-José Antonio Moreno –“Lluna, la bruna”
-Michelle Fariñas –“Cançó de bressol”
-Rubén Chanzá i Sergei Daravan–“Che Guevara”
-Sandra Agullés i Sergio Primo –“Horacianes"
Galeria d'imatges a la web de l'IES Manuel Sanchis Guarner de Silla