Quantcast
Channel: VALENCIÀ, LLENGUA I IMATGE
Viewing all 310 articles
Browse latest View live

Els poemes que han inspirat els gravats: 'Cançó de la lluna' de Vicent Andrés Estellés 1

$
0
0

CANÇÓ DE LA LLUNA

La lluna de la muntanya,
la lluna que més m’agrada!
Ai, com m'agrada la lluna,
la lluna de la muntanya!

És una lluna molt neta,
és una lluna molt clara.
Com és de clara la lluna,
la lluna de la muntanya!

Lluna de bosc i fageda,
la lluna que ens agermana,
la lluna de creure i creure
i mirar-nos a la cara.

La lluna de la ciutat
és una lluna gastada,
és una lluna molt trista,
és una lluna llunyana.

¿Qui pot mirar a la lluna
amb una mirada franca?
És un luxe innecessari;
vés a la teua, i a casa.

Si la mires, et fotran
un ganivet per l'espatla,
et robaran la cartera,
la muller i l'esperança.

Però jo pense en la lluna,
la lluna de la muntanya,
i em sé ric d'alguna cosa
que jo no vull dir encara.

Pense en un món on els homes
es miraran cara a cara:
cada paraula que diguen
serà més que una paraula.

Pense en la lluna, la lluna,
la cosa que més m'agrada.
La vida llavors tenia
una gràcia no encetada.

Ai, com m'agrada la lluna,
la lluna de la muntanya!
La lluna de la muntanya,
la lluna que més m'agrada.

VICENT ANDRÉS ESTELLÉS (1970-1972)

El poema cantat per Vicent Pastor o per Joan Americ
Propostes didàctiques en Viu la poesia
El poema recitat per Kevin Cañizares o per Adrià Rierola Solà i Anna Butlló Tudela
Els autors i els gravats:

Elisabet de la Cruz i



Frederik da Silva

Amb aquest apunt tanquem la sèrie sobre els gravats de l'exposició en homenatge a Vicent Andrés Estellés. Demà us mostrarem un vídeo amb la resta de gravats, proves i treballs dels alumnes.


El cine que no t'hauries de perdre: 'Untouchables' d'Eric Toledano i Olivier Nakache

$
0
0

Director: Eric Toledano, Olivier Nakache

Repartiment: François Cluzet, Omar Sy, Anne Le Ny, Audrey Fleurot

Títol original: Untouchables

Any: 2011.

Duració: 110 min.

Gènere: Comèdia

Guió: Eric Toledano, Olivier Nakache

Fotografia: Mathieu Vadepied.

La pel·lícula t’atrapa des del primer fotograma gràcies a una actuació billant dels dos protagonistes i a un guió magistral, que aconsegueix mesurar l’humor i abandonar la mala consciència i la compassió per a traure-li tot el dramatisme a situacions carregades de tensió: invalidesa, marginalitat, el color de la pell, la pobresa, la diferència de classe i formació... Malgrat la situació de Philippe, un ric aristòcrata que té anul·lada la mobilitat, i les limitacions econòmiques de Driss, un jove que acaba d'eixir de la presó i és expulsat de casa de sa mare on vivia amb els germans, les ganes de viure la llibertat dels dos protagonistes serà el motor d'una història basada en fets reals.

Philippe està en cadira de rodes com a conseqüència d’un accident de parapent. Driss, el jove negre procedent d’un barri perifèric i que acaba d’eixir de la presó només vol poder justificar davant dels serveis socials que ha intentat aconseguir treball però que els seus antecedents i formació li ho posen molt difícil. Curiosament Philippe, després d’escoltar diferents aspirants qualificats, pren la decisió d’apostar per Driss com assistent i cuidador personal perquèés l'únic que no se'l mira amb llàstima.

Driss serà les cames i els braços de Philippe i aquest posarà seny a la situació personal del primer. En la recerca d’una bona amistat, els dos junts barrejaran els propis gustos musicals (Vivaldi i ‘Earth, Wind & Fire’), la parla educada i el llenguatge d’argot, els vestits d’Armani i els pantalons de xandall… Dos personatges creïbles que lluiten per seguir vivint de manera pragmàtica, mentre busquen allò que els fa més feliços, un valor que els farà intocables.

Publicat anteriorment el 12 de juliol de 2012.

Els companys de Tecnologia

Cinema per a estudiants

$
0
0

Cinema per a estudiantsés una web per als qui s'estimen el cinema on trobareu també molts recursos en català. Hi ha informació sobre les pel·lícules programades en sales de Catalunya durant el curs escolar: títols, nivells educatius, àrees del currículum a les quals s’adrecen, poblacions, dates, sales, horaris i forma d'inscriure's al programa.

Fotograma de la pel·lícula Cometas en el cielo de Marc Forster.

La web conté un cercador de pel·lícules classificades per diferents conceptes, enllaços d'interés, notícies i, fins i tot, propostes d'activitats per a la classe i sessions de cinefòrum a l'aula per a l'estudi i la reflexió sobre temes diversos a través de la projecció, l'anàlisi i el comentari de fragments de pel·lícules.

A més de les pel·lícules estrenades en català, es poden consultar els films amb el títol original a través de http://www.imdb.com/.

+ sobre 'Com sona l'ESO'

$
0
0
Per ampliar la il·lustració clica damunt la imatge següent.
També pots llegir l'article en l'enllaç a ARAMULTIMÈDIA

Paraula viva i l'any Espriu

$
0
0

Paraula vivaés un projecte que porten endavantIsidre Crespo i Redondo, Francesc Fenollosa i Ten i Joanvi Cubedo i Capella des dela Societat Coral Micalet.

El divendres 14 de juny, entre les 11 i les 14 h., en Homenatge a Salvador Espriu, dins l'Any Espriu, celebraran un taller de lectura obert a tot el públic. El taller és gratuït però caldrà inscriure's entre l’1 i el 13 de juny.

Als participants, 30 persones triades per ordre d’inscripció, se’ls recomana dur un poema prèviament elegit, que hi treballaran, i un segon text que facilitarà l’organització.

Per inscriure’s, els interessats poden:

a) passar de dilluns a divendres, de 17 a 21 h., per les oficines dela Societat Coral el Micalet (C/ Guillem de Castro, número 73 de València).

b) escriure a Paraula Viva un correu electrònic on s’hi indique: nom, cognoms, edat, si és o no soci dela S. C.Micalet, telèfon, correu electrònic, experiència de lector en veu alta amb públic.

Els professors del taller són Isidre Crespo i Redondo, Francesc Fenollosa i Ten i Joanvi Cubedo i Capella.

La mateixa vesprada, de 18 a 21 h.,es farà un recital de textos obert a la participació del públic. L’acte serà gravat. Hi intervindran, en primer lloc, els assistents al taller del matí. Durant la segona part, l’acte quedarà obert a la participació espontània dels assistents, per a la qual cosa es recomana dur un text prèviament elegit, tot i que PARAULA VIVA facilitarà textos a qui en sol·licite.

L’acte compta amb la col·laboració del Vicerectorat de Cultura i Igualtat i el Taller d’Audiovisuals, dela Universitatde València.

'Mataren el verd' la nova novel·la de Carme Miquel

$
0
0

El proper dia 5 de juny es presentarà a l'Octubre CCC la nova novel·la de Carme Miquel.

Mataren el verd s'ha publicat mitjançant la tècnica del micromecenatge a Verkami. La novel·la tracta sobre La Punta, aquell espai de l'horta, al costat de la ciutat, que ha estat sacrificat i devorat, amb el vistiplau d'alguns polítics, per a fer l'ampliació del port i per l'afany depredador algunes empreses valencianes.

Crec que valdrà la pena assistir, a les 19'30 h., a la presentació del llibre perquè Carme Miquel ens conte quatre idees sobre l'argumenti sobre el procés de creació que ha seguit aquesta vegada.

Per a més informació, cliqueu sobre la imatge següent.

'La força de Babel' d'Anna Solé Mena

$
0
0

La noche temàticade La 2 emeté el dissabte 1 de juny el documental 'La força de Babel', que també podeu veure a la Televisió de Catalunya.El documental tracta el tema de la importància de viure en entorns multilingües en el segle XXI. La diversitat lingüística ja no és una maledicció bíblica sinó una característica definitòria de les societats modernes.

Una imatge de "La força de Babel"

Us recomane que féu aquest viatge en companyia d'Anna Solé Mena, una economista que té una vida veritablement multilingüe perquèviu i treballa a Brussel·les i està casada amb un belga. En el documental ens mostra com el multilingüisme és una de las senyes d'identitat de la ciutat.

Al seu llibre, Multilingües des del bressol, ja intenta respondre a les preocupacions que poden sorgir a l’hora d’educar els fills en més d’una llengua. En el documental també reflexiona sobre aquest tema que preocupa alguns pares i es pregunta si es pot educar un fill en cinc llengües al mateix temps. A partir de la seua experiència personal explora els avantatges de la diversitat lingüística.

Les conclusions a què arriba són interessants; entre d’altres que parlar diverses llengües afavoreix l'agilitat mental, és gimnàstica per al cervell.

Però a part dels avantatges cognitius, conclou que el multilingüisme tambéés un estímul per als negocis i comprova que la relació entre llengua i política és el principal obstacle per al multilingüisme.

Multilingües des del bressol

'Cavalls' de F. Martí i P. Barreda

$
0
0

Lloc: Octubre CCC

Hora: 19.00h a la Sala d'actes

Data: dijous, 6 de juny

Acte: Cinema documental

Les festes de Sant Joan són de les més antiues que se celebren a l'illa de Menorca. Durant les festes podem contemplar estampes extraordinàries on els protagonistes són els cavalls menorquins, una raça molt cotitzada a les fires de ramaderia.

Fotos: Es Mercadali Sol de mitjanit

Cavalls conta la història dels membres d'una familia que comparteixen la passió pels cavalls i per la terra on viuen, Menorca.
La importància de les arrels i la identitat són els temes sobre els quals versen aquestes quatre històries que abasten les diferents estacions de l'any i que tenen el cavall menorquí com a centre de totes elles.

Fitxa tècnica

Cooproducció: Assisimerli i Amaltea audiovisuals.
Direcció: Francisco Martí i Paco Barreda
Producció executiva: Francisco Martí, Miguel Miralles i Álvaro Galindo
Guió: Guadalupe Sáez Moreno
Fotografia: Paco Barreda
Direcció de producció: Francisco Martí I Nuria Cardona
Muntatge i postproducció: Paco Barreda
Operadors de càmera: Paco Barreda i Joan Cadenas
So directe: Lucía Galindo
Amb la col·laboració musical de Joana Pons
I la veu en off d’Àngels Gonyalons

Amplieu informació

Sílvia Pérez Cruz interpreta Salvador Espriu

$
0
0

Sílvia Pérez Cruz fa una versió particular del poema de Salvador Espriu"He mirat aquesta terra" per conmemorar els 100 anys del naixement del poeta d'Areys de Mar.

Salvador Espriu

He mirat aquesta terra

Quan la llum pujada des del fons del mar
a llevant comença just a tremolar,
he mirat aquesta terra,
he mirat aquesta terra.

Quan per la muntanya que tanca el ponent
el falcó s'enduia la claror del cel,
he mirat aquesta terra,
he mirat aquesta terra.

Mentre bleixa l'aire malalt de la nit
i boques de fosca fressen als camins,
he mirat aquesta terra,
he mirat aquesta terra.

Quan la pluja porta l'olor de la pols
de les fulles aspres del llunyans alocs,
he mirat aquesta terra,
he mirat aquesta terra.

Quan el vent es parla en la solitud
dels meus morts que riuen d'estar sempre junts,
he mirat aquesta terra,
he mirat aquesta terra.

Mentre m'envelleixo en el llarg esforç
de passar la rella damunt els records,
he mirat aquesta terra,
he mirat aquesta terra.

Quan l'estiu ajaça per tot l'adormit
camp l'ample silenci que estenen els grills,
he mirat aquesta terra,
he mirat aquesta terra.

Mentre comprenien savis dits de cec
com l'hivern despulla la son dels sarments,
he mirat aquesta terra,
he mirat aquesta terra.

Quan la desbocada força dels cavalls
de l'aiguat de sobte baixa pels rials,
he mirat aquesta terra,
he mirat aquesta terra.

Abans, Raimon també havia musicat el poema.

A més, us adjuntem un document de l'any 2010. Des de Ràdio Arenys van retre un petit homenatge al poeta Salvador Espriu amb motiu dels 25 anys de la seua mort. En el següent document es fa un repàs a la seua obra i ens mostren els llocs que van acabar convertint Arenys de Mar en el mite de Sinera. De la mà de Ramon Verdaguer i acompanyats per la veu de Miquel Vila seguim un itinerari per Sinera. Un passeig on descobrim a cada racó un tast dels versos del poeta.

Carles Dénia, el dia 14 de juny al teatre Micalet

$
0
0

L'associacióCarenatreballa per donar suport a les persones que han patit càncer. Entre els actes que organitza hi ha els concerts solidaris. Carles Déniaés un dels músics que sol col·laborar amb l'associació i que divendres, 14 de juny, oferirà un concert al teatre Micalet de la ciutat de València. Crec que és una oportunitat gran d'escoltar aquest bon músic i col·laborar en una causa solidària.

Lloc: Teatre Micalet de València

Hora: 22'00 h.

Dia: Divendres, 14 de juny

Preu: 14 euros *

* Actuacióúnica.

La venda d’entrades el mateix dia de la funció a partir d’una hora abans.

La venda anticipada a taquilla és els dimecres, dijous i divendres de 19 a 20 hores a la taquilla del teatre.

Venda d’entrades també a Ca Revolta, Carena i Oldies discs.

Seguiu-me al desert, amics

Carles Dénia i la Nova Rimaire

Seguiu-me al desert, amics, per tal de veure en l'arena
les pedres enderrocades de la llar de l'estimada.

Vull recordar nits de joia i plànyer el temps que fuig.
La meua vida, aleshores, era un vell esclat de brots
als jardins on ella em duia el rec lluent dels seus ulls.

¿On s'han amagat els astres que prop meu abans lluïen?
¿On les nits que, vora teu, l'albada venia alegre?
Quin goig quan tu m'oferies aquell veire de vi d'or
que, branca de garrofer, em cremava en flama viva!
¿On s'han amagat els astres que prop meu abans lluïen?

'Bicicletes' de Blaumut

$
0
0

Bicicletes

A la línia recta bicicletes sense llum,
Un satèl·lit que comença on perdo el cap.
Un camí fet d'herba,
els teus llavis són de vidre congelat.
Vaig descalç i penso imatges cegues
de les platges que només podria veure sota el llit.
Deixa’t de paraules,
Ara penja des d’un arbre
Aquesta llum de contra hivern.
Només digues que penses,
Llum de contra hivern.

Un dilluns perfecte, bicicletes sense mans,
Tinc un pas de zebra nou, recent pintat.
Vols gelat de menta?
Les finestres semblen de paper mullat.
Tant soroll que falta l’aire,
he perdut la brúixola i el nord que dec haver guardat per aquí.
Deixa’t de paraules,
Ara penja des d’un arbre
Aquesta llum de contra hivern.
Només digues que penses,
Llum de contra hivern.

Fitxer:Componenets de Blaumut.jpg

Blaumut

Què passa amb la llei "Wert"?

$
0
0

Quants canvis més hauran de suportar els escolars fins que s'aconseguisca una llei estable i definitiva? Quantes més reformes i contrareformes que no ens porten enlloc positiu? A qui no interessa que es produïsca un bon pacte? Per què les anàlisis dels tertulians obliden en les seues estadístiques el gran canvi que ha experimentat l'Educació des de la Transició, la quantitat d'estudiants que hui aconsegueixen el Graduat de Secundària front als que aconseguien el Graduat escolar o el Certificat d'estudis primaris d'antany? Per què alguns tertulians defensen la Llei 'Wert' perquè, insisteixen, portarà qualitat a l'escola i no parlen de la quantitat d'universitaris que han aconseguit llicenciar-se en el nostre país i són professionals qualificats que acaben treballant a l'estranger?

Per què no es fa una llei a partir d'un gran pacte per l'Educació?

Aquestes i moltes altres preguntes estan en el cap de pares, alumnes o mestres. El coneixement dels esborranys de la nova Llei "Wert" no ens han tret 'la por' del cos perquè hi ha part del text que ens fa pensar que les propostes només tenen un esperit mercantilista i que, al partit del govern, només li preocupa generar obrers per al sistema de treball, mà d'obra barata.

Un vídeo de la plataforma contra la llei "Wert" apunta ja alguns problemes significatius que la LOMCE pretén implantar com a mesura de qualitat de l'educació. Segons ens plategen al vídeo, sembla tot un control instrumentat de la població en edat escolar mitjançant les revàlides.

Caldrà llegir-se bé la Llei i actuar mentre hi haja alguna possibilitat d'establir un diàleg que permeta una llei consensuada per la majoria i en garantesca la continuïtat per molts anys.


www.stopleywert.org


http://www.yoestudieenlapublica.org/stopVideo.php



'Living in emergency' (2008) de Mark N. Hopkins

$
0
0
MSF: Projecció deLiving in emergency

Hui dimecres 12 de juny

Octubre CCC

19.00h a la Sala d'actes

Amplieu la informacióací

El director britànicMark N. Hopkinssegueix aLiving in emergencyles històries i experiències de quatre expatriats de Metges Sense Fronteres en projectes i contextos tan problemàtics com el Congo i Libèria. Un retrat real al voltant dels dilemes que han d’afrontar els treballadors humanitaris de l’organització i el pes que aquestes decisions poden comportar tant personalment com professionalment.

Amb presència de personal de MSF

Amplieu informacióací

Activitat inclosa dins del cicleEls dimecres de Metges Sense Fronteres

'Pa amb oli i sal' de Blaumut

$
0
0

Pa amb oli i sal

Fes una foto del terrat,
que des d’aquí puc veure Mart.
La roba estesa, el meu agost,
un camp d’espigues i cargols.
Esperarem que passi el fred
i sota l’arbre parlarem de tot.
Un bioritme elemental,
un mar d’antenes i animals.

Els astronautes volen baix,
els núvols passen com qui no diu res.
Amb les butxaques a les mans,
caminarem els passos d’altres peus.
Esmorzarem pa amb oli i sal,
ho vestirem amb unes copes de vi.
Deixant de banda la ciutat,
la tarda és llarga, i portser més, molt més, la nit.

Un altre lloc, un altre temps,
on parlarem amb altres déus.
El meu secret subtitulat,
camins d’arròs, camins de blat.
Esperarem que baixi el sol,
i sota l’arbre parlarem del temps.
Un bioritme elemental,
un tros de vida artificial.

Els astronautes volen baix,
els núvols passen com qui no diu res.
Amb les butxaques a les mans,
caminarem els passos d’altres peus.
Esmorzarem pa amb oli i sal,
ho vestirem amb unes copes de vi.
Deixant de banda la ciutat,
la tarda és llarga, i portser més, molt més, la nit.

Blaumut


Selectivitat 2013

$
0
0

A hores d'ara molts de vosaltres ja sou universitaris. Ha estat un camí llarg i amb esforços i encerts per la vostra part. Felicitats!

Mentre espereu els resultats de la prova de la selectivitat i, per si voleu confirmar si les vostres respostes eren les encertades, us adjunte l'enllaç a l'examen de valencià de "juny 2013" i als "criteris de correcció".

Els qui no heu pogut examinar-vos encara i fareu els exàmens de selectivitat al juliol podeu aprofitar el model per a fer pràctiques i, dilluns a classe, ja comentarem les vostres respostes.
Per a Literatura universal també teniu un enllaç en la mateixa pàgina de la Universitat de València on també figuren els criteris de correcció pertinents.
selectividad

'We Feed the World' (2005) d'Erwin Wagenhofer

$
0
0

Lloc: Octubre CCC, a la Sala d'actes

Hora: 19.00h

Data: Dilluns, 17 de juny de 2013

Activitat: projecció del documental We Feed the World, d'Erwin Wagenhofer

Títol original: We Feed the World (“Nosotros alimentamos al mundo”)

Any: 2005. Àustria. 96 min.

Direcció, guió, fotografia i muntatge: Erwin Wagenhofer

Documental sobre els aliments i la globalització, sobre l’agricultura industrialitzada, sobre la mentida del mercat lliure quan està monopolitzat per cinquanta grans empreses. Es dóna una visió sobre la incoherència alimentària mundial, perquè ja en 2004 l’ONU va demostrar que amb la producció agrícola actual es pot alimentar el doble de la població mundial. Ofereix una visió del procés de producció del nostre menjar al mateix temps que respon a la pregunta de què té a veure la fam en el món amb tots nosaltres.

Organitzat per Ecologistes en Acció de València

Entrada lliure

Més informació

'Invisibles' (2007) en "Els dimecres de Metges Sense Fronteres"

$
0
0
Data: dimecres 19 de juny

Hora: 19.00h

Lloc: Octubre CCC, a la Sala d'actes

Acte: Projecció del documentalInvisibles.

Guanyador del Goya a l’any 2008, aquest documental relata cinc històries dirigides per Mariano Barroso, Isabel Coixet, Javier Corcuera, Fernando León de Aranoa i Wim Wenders, i produides per Javier Bardem amb colaboració amb MSF.


Aquesta és una història d'històries. Un acostament a aquelles persones que residixen en el nostre oblit. Un desig de donar veu a alguns dels que es van quedar muts per la indiferència. I un humil homenatge a eixes altres persones que mai van apartar la seua mirada d'ells. Però sobretot és la voluntat de cinc directors per fer visibles als seus verdaders i únics protagonistes, a aquells que creiem i preferim continuar creient invisibles.

Amb la presència de personal de MSF

Més informació

'El fracassat', de Martí Domínguez

'Bales de sang' de Los barrankillos

$
0
0

“Bales de sang”és un dels temes que inclou l'últim disc Comer y ladrar de Los Barrankillos Aquesta és l'única cançó del disc que està en català; la seua lletra és una mena de cant d'acció juvenil que respira la filosofia del "15 M". Per a la gravació, Los Barrankillos han comptat amb la col·laboració d'Itaca Band i Txarango.




El vídeo està gravant a Ràdio Arenys.


Bales de sang

Avui el carrer s'ha omplert amb les cendres grises dels que van marxar,
s 'ha omplert de pedres que lluitaven contra bales de sang.
Van tornar els canons que ja no disparaven
i dins d'un aire espès intentaven tallar l'amor.

La fera que puja buscant la distància perfecta
amb un vestit lluent de malèvol principiant;
fixant la mirada mesura la posició correcta
amb la tremolor de la mira que l'està vigilant.

Deixa'm lluitar contracorrent
que jo entregaré el meu cor aquí­ per si algú se'l vol menjar.
Però al fusell que guanyarà la seva guerra,
potser, la trista vida se li acabarà.

Som la guerra, feta d'un crit de foc.
Som la gent que surt al carrer perquè no troba un altre lloc.
Som el crit potent d'una gran revolució.
Som el somni que neix als ulls d'una generació.

Joves al carrer, amunt!

Avui el carrer s'ha omplert, amb les plomes que tení­em quan vam volar,
de llàgrimes que sortien d'un tret mal disparat.
El cel ja no predicava una forta tempesta
però dins les cases els trons convivien amb la soledat.

Deixa'm lluitar contracorrent
que jo entregaria el meu cor aquí­ per si algú se'l vol menjar
Però el fusell que guanyarà la seva guerra,
potser, la trista vida se li acabarà.

Som la guerra, feta d'un crit de foc.
Som la gent que surt al carrer perquè no troba un altre lloc.
Som el crit potent d'una gran revolució.
Som el somni que neix als ulls d'una generació.

Som la guerra, contra bales de sang.

Som la gent que surt al carrer, contra bales de sang.

Som el crit potentd'una gran revolució.

Som el somni que neix als ulls d'una generació.

Avui el carrer s'ha omplert amb les cendres grises dels que van marxar;

S'ha omplert de pedres que lluitaven contra bales de sang.

Contra bales de sang.

Viewing all 310 articles
Browse latest View live